Με εντολή Φράνκο εκτελέστηκε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Από το lifo.gr
Επειδή σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτεται τώρα ήταν «σοσιαλιστής», «μασόνος» και «με αποκλίνουσα συμπεριφορά»

Έγγραφο που είδε τώρα το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει ότι ο Ισπανός ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα δολοφονήθηκε με εντολή του δικτάτορα Φράνκο το καλοκαίρι του 1936.

Το έγγραφο που είχε συνταχθεί στα κεντρικά της αστυνομικής διεύθυνσης της Γρανάδα το 1965 και το αποκάλυψε το πρακτορείο Σερ αναφέρει ότι ο μεγάλος Ισπανός ποιητής ήταν «σοσιαλιστής», «μασόνος της στοάς Αλάμπρα», ενώ του αποδίδεται και η «κατηγορία» της «ομοφυλοφιλίας και αποκλίνουσας συμπεριφοράς».

Σύμφωνα με αυτό, ο Λόρκα δολοφονήθηκε μαζί με ένα ακόμη άτομο μετά τη σύλληψή του σε φιλικό σπίτι όπου κρυβόταν.

Όπως αναφέρει το έγγραφο, τον Αύγουστο του 1936, μόλις ένα μήνα μετά τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε, αστυνομικοί περικύκλωσαν το σπίτι όπου κρυβόταν ο Γκαρθία Λόρκα. Ο ποιητής συνελήφθη και μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο σε μια περιοχή κοντά σε μέρος που είναι γνωστό ως Fuente Grande, μαζί με έναν άλλο κρατούμενο. Τότε "εκτελέστηκε αμέσως αφού ομολόγησε, και θάφτηκε στην εν λόγω τοποθεσία, σε ένα πολύ ρηχό τάφο, σε μια χαράδρα", αναφέρει το έγγραφο, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες ως προς το περιεχόμενο της ομολογίας του. 
 

Στη συνέχεια οι σοροί τους μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητο στο Βιθνάρ, περιοχή βόρεια της Γρανάδας, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται η ακριβής τοποθεσία ταφής.

Οι συνθήκες γύρω από το θάνατο του Λόρκα και την τύχη των λειψάνων του εξακολουθούν να είναι ένα από τα μεγάλα μυστήρια της πρόσφατης ιστορίας της Ισπανίας.
Επειδή σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτεται τώρα ήταν «σοσιαλιστής», «μασόνος» και «με αποκλίνουσα συμπεριφορά» Πηγή: www.lifo.gr

Σχόλια