Κίνδυνος πρόωρου θανάτου από έλλειψη σωματικής άσκησης

Από το efsyn.gr / 15.01.2015
Υπεύθυνη για διπλάσιους θανάτους σε σχέση με την παχυσαρκία είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης, σύμφωνα με νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Σε σχετική δημοσίευση που έκαναν στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διαιτολογίας «American Journal of Clinical Nutrition», οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νορβηγικής καταγωγής καθηγητή Ουλφ Έκελουντ της Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, ανέλυσαν στοιχεία σε όλη την Ευρώπη που αφορούσαν 334.161 άτομα, για διάστημα 12 ετών.


Αν και η έλλειψη σωματικής άσκησης συνήθως οδηγεί στην αύξηση βάρους και πιθανώς σε παχυσαρκία, από μόνη της η αδράνεια αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για χρόνιες ασθένειες, όπως η καρδιά.

Η έρευνα εκτιμά πως γρήγορο περπάτημα κάθε μέρα επί 20 λεπτά θα ήταν αρκετό να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ενός ανθρώπου, υποστηρίζοντας πως ακόμα και μια μέτρια αύξηση στη σωματική δραστηριότητα θα είχε σημαντικά οφέλη για την ατομική και δημόσια υγεία.

«Είκοσι λεπτά σωματικής δραστηριότητας, όπως έντονο περπάτημα, είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να εντάξουν στο καθημερινό πρόγραμμά τους, περπατώντας προς ή από την εργασία τους, στα διαλείμματα της δουλειάς τους ή τα βράδια, αντί να βλέπουν τηλεόραση», δήλωσε ο Ουλφ Έκελουντ.

Στην έρευνα υπήρξε και ελληνική συμμετοχή από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχόλια