Τα Ντοκουμέντα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος - 5 Δεκεμβρίου 1943

Η Α.Α 116 Μάχιμη Μονάδα Αναγνωρίσεως της Βέρμαχτ στο Δάρα Γορτυνίας οδεύοντας προς Μαζέικα (5.12.1943)
Από το kalavrytanews.com
5.12.1943
Έναρξη της Επιχειρήσεως «Καλάβρυτα» στην περιοχή Αιγίου – Τρυπιών – Καλαβρύτων – Μαζέικων με την εντολή: 
α) Εξολοθρεύσεως των αναφερθεισών συμμοριών,
β) Διερευνήσεως των περιοχών για κομμουνιστές, όπλα, συσκευές, προπα-γανδιστικό υλικό κ.λπ.
γ) Η αναζήτηση των μελών του 5/749 Jager Retsiment που αιχμαλωτίσθη¬καν στις 18.10.43 κοντά στους Ρογούς.

Η Α.Α. 116 μάχιμη μονάδα Αναγνωρίσεων Gnass ενεπλάκη στις 13.15 σε μάχη με υπέρτερες δυνάμεις κοντά στο Παγκράτι, 15 χλμ. Β της Βυτίνας. Αναγνωρίστηκαν 4 ελαφρά και 2 βαρέα πολυβόλα, δύναμη του εχθρού 120 άνδρες. Ο εχθρός υποχώρησε προς Βορρά.
Φίλιες απώλειες: 1 νεκρός, 1 ελαφρά τραυματίας.

Εχθρικές απώλειες: 8 νεκροί.
Άφιξη στο Παγκράτι στις 15.00 και πυρπόληση. Η οδός προς Μαζέικα έχει υποστεί μόνιμη καταστροφή λόγω ανατινάξεων και οδοφραγμάτων.

Άφιξη της μάχιμης μονάδας Wölfinger στις 5.12 στη Χαλανδρίτσα. Εκκαθάριση με έναν λόχο του υψώματος ανατολικά της Βαλατούνας (10 χλμ. ΝΑ των Πατρών). Μετά από σύντομη ανταλλαγή πυρών ο εχθρός διέφυγε προς ΝΑ.

Εναέρια αναγνώριση στην περιοχή Βιλιβίνας – Δερβενίου, στην περιοχή Χαλανδρίτσας – Δεμεστίχων – Μοίρας χωρίς να εντοπιστεί ο εχθρός.

22ο Σύνταγμα Αεροπορικών Καταδρομών
Έναρξη της Επιχειρήσεως «Αττική» στην περιοχή Αττική – Άγιος Ιωάννης – Σοφικό.
50 όμηροι απαγχονίστηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό Ανδρίτσας ως αντίποινα για την επιδρομή στη σιδηροδρομική βάση κατά μήκος της γραμμής.

Η διαμόρφωση θέσεων στην ορεινή διάβαση της Καρύταινας ολοκληρώθηκε.
[από Έκθεση Πεπραγμένων της 117 Jager Division από 1ης Δεκεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου ]


5.12.1943 Μιχαλέικα Πατρών
Ομάδα προχούντων Καλαβρυτινών υπό τον Αρχιμανδρίτη Δωρόθεο (Παπαδημητρίου), Αναστάσιο Οικονόμου, Χαράλαμπο Πετράκο, Χαράλαμπο Σταθακόπουλο, Αναστάσιο Κατσίνη, Κοματάκη Σπηλιοτόπουλο και Γεώργιο Ράλη, επισκέπτεται το Αρχηγείο της SOE133 (Άγγλων συνδέσμων) προκειμένου να ζητήσει όπλα καο πυρομαχικά με τα οποία ο ΕΛΑΣ και οι κάτοικοι των Καλαβρύτων θα αντιμετωπίσουν την επικείμενη εισβολή των Γερμανών. Οι Άγγλοι απορύπτουν το αίτημα με την διακιολογία οτι τα γεγονότα της ομάδας Δροσοπούλου (τα οποία αυτοί προκάλεσαν) εμποδίζουν να γίνει κάτι τέτοιο . Ο Συνταγματάρχης Στήβενς συμβούλεψε να συστήσουν στον πληθυσμό να παραμείνει στα σπίτια του γιατί οι Γερμανοί δεν έχουν πρόθεση να κάνουν κακό σε άμαχο πληθυσμό και σε αθώους πολίτες.

Κατά την επιστροφή της επιτροπής έγινε σύσκεψη στον Μπούμπουκα Καλαβρύτων για να αποφασίσουν πιά θα είναι η στάση που θα κρατήσουν και τι να ενημερώσουν τους πολίτες των Καλαβρύτων. Προέκυψε διαφωνία αφού οι Χαράλαμπος Σταθακόπουλος και Χαράλαμπος Πετράκος προτείνουν να συστήσουν την εγκατάλειψη των σπιτιών ενω οι υπόλοιποι να συστήσουν την γραμμή των Άγγλων όπως και έγινε. Για την ιστορία σημειώνετε οτι Πετράκος και Σταθακόπουλος έφυγαν και γλίτωσαν ενώ οι υπόλοιποι είχαν το γνωστό τραγικό τέλος.

[Στοιχεία από μαγνητοφωνημένη συνέντευξη των Χαρ. Πετράκου και Χαρ. Σταθακόπουλο στον Δημ. Κανελλόπουλο] 


5.12.1943 Μαζέικα Καλαβρύτων
Πραγματοποιείτε σύσκεψη στο φρουραρχείο Μαζείκων (σπίτι Γιάννη Σταθόπουλου) υπό του φρουράρχου ΕΛΑΣ Μαζείκων συνταγματάρχη Σωτηρίου Θεοδωρακόπουλου (Κριαράς) και των Γεωργίου Βλάχου, Κωνσταντίνας Παναγιωτακοπούλου, Αλέκου Γεράνιου, Δημητρίου Βουρτάνη, Θανάση Λουρή, του Θεοδώρου Κόλια, του μέλους του Πελοποννησιακού γραφείου Κωνσταντίνου Καραχάλιου, του μέλους του ΕΑΜ Καλαβρύτων Βασιλείου Αγγελόπουλου και του μέλους της ΟΠΛΑ Καλαβρύτων Παναγιώτη Παπαιωάννου, με θέμα την άμεση εκτέλεση της διαταγής για την εκτέλεση των Γερμανών αιχμαλώτων. Ύστερα από υπόδειξη του ΕΛΑΣ αποφασίστηκε η εκτέλεση να γίνει στη θέση Μαγείρου (Μάζι Χελμός) και ειδοποιηθεί το 9ο Σύνταγμα ΕΛΑΣ Αρκαδίας (Χρήστος Στασινόπουλος) προκειμένου να διαθέσει την εκτελεστική ομάδα.

Οι 81 Γερμανοί αιχμάλωτοι (ένας άρρωστος παρέμεινε στο σπίτι Αργυροπούλου στο συνοικισμό Βέργα Μαζείκων) υπό την συνοδεία 15μελούς περίπου ομάδας του φρουραρχείου Μαζείκων και της ΟΠΛΑ, οδηγούντε μέσω Καρνεσίου προς τον τόπο της εκτέλεσης με πρώτο σταθμό του Πλανητέρου (Δημοτικό Σχολείο) οπου έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης 12.1943.

[Στοιχεία από έκθεση φρουράρχου Μαζείκων, αναφορά προς αρχηγείο ΕΛΑΣ Πελοποννήσου, Ιανουάριος 1944. Στοιχεία από Αλέκο Γεράνη που παρεδόθησαν στον Δημήτρη Κανελλόπουλο.] 
Άγγλοι σύνδεσμοι της ομάδας SOE 133 με αντάρτες του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου

Χαλανδρίτσα 05 Δεκεμβρίου 1943
Ο Τσίλερ μαζί με τον Αργηγό της Αστυνομίας Τσάμη και την ερυθροσταυρίτισσα Κοντο
ύλη

Επιμέλεια ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου (Ι.Α.Κ.)
Τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαιωμάτων copyright Ιστορικό Αρχείο Δημήτρη Κανελλόπουλου I.A.K.

Σχόλια