Τα Ντοκουμέντα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος - 10 Δεκεμβρίου 1943

Στρατηγός Karl Von Le Suire στα Μαζέικα (9.12.1943) (φωτογραφία από το αρχείο Wolfinger)
Από το kalavrytanews.com
10.12.1943 Βραχνί - Σούβαρδο Καλαβρύτων
Ομάδα της I/749 Jager Regiment εκτελεί αναγνωριστική επιχείρηση στους συνοικισμούς Βραχνί και Σούβαρδο όπου εκτελεί 6 και 3 Καλαβρυτινούς αντίστοιχα.

10.12.1943 Επιχείρηση «Καλάβρυτα»
[από Έκθεση Πεπραγμένων της 117 Jager Division από 1ης Δεκεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου ]

Άφιξη της μάχιμης μονάδας Wölfinger με την Ορεινή Ομάδα στην Άνω Βλασία και με την Πεδινή Ομάδα από Καλάβρυτα μέσω Τριποτάμων στη Δίβρη στις 15.00. Αμφότερες ομάδες χωρίς να έλθουν σε επαφή με τον εχθρό.

Άφιξη της μάχιμης μονάδας Ebersberger στις 17.00 στα Καλάβρυτα. Οι Ρογοί και η Κερπινή (4 χλμ. Β των Καλαβρύτων) πυρπολήθηκαν. Η ομάδα Gnass συνεχίζει τον αποκλεισμό στη γραμμή Τριποτάμων – Δίβρης.

Ο Διοικητής Μεραρχίας [von Karl Le Suire], από τις 9.-11.12 στην περιοχή επιχειρήσεων [Μαζέικα], διατάσσει στις 10.12, ώρα 15.30, μετά την άφιξη σε Καλάβρυτα – Μαζέικα – Τριπόταμα:

1.) Για τις 12-13.12 την εκκαθάριση των προσεγγισθεισών περιοχών και πορεία επιστροφής του στρατεύματος με παράλληλη επιβολή αυστηρών αντιποίνων, καθώς και την εξόντωση των κτηνών για να περιοριστεί η διατροφική δυνατότητα των ανταρτών σε περιοχές που ως τώρα τελούσαν υπό την κυριαρχία των συμμοριών.
2.) Ο Ταγματάρχης Ebersberger αναλαμβάνει τη διοίκηση του 749 Jager Retsiment και ηγείται της Επιχειρήσεως «Καλάβρυτα». Η διοίκηση του I/749 Τάγματος Κυνηγών [ανατέθηκε], με επιφύλαξη, στον Υπολοχαγό Juppe.
3.) Οι συμμορίες που πιστεύεται πως βρίσκονται στην περιοχή Πατρών – Καλαβρύτων – Μαζέικων – Αιγίου διέφυγαν, καθώς φαίνεται, προ των δυνάμεων του 749 Jager Retsiment και του ενισχυμένου 116 Αποσπάσματος Αναγνωρίσεως προς νοτιοδυτικά και ανατολικά.
4.) Η επιχείρηση διακόπτεται με την άφιξη στη γραμμή Καλαβρύτων – Τριποτάμων – Μαζέικων και στις 13.12 αρχίζει η επιστροφή στις βάσεις.

5.) Έως την απομάκρυνση θα γίνει επίσης εκκαθάριση:
α. Από το Λόχο Juppe της περιοχής Βισοκάς – Κερπινής – Άνω Σουδενών – Καλαβρύτων.
β. Από την Α.Α. 116 μάχιμη μονάδα Αναγνωρίσεων της περιοχής Τριποτάμων – Μορόχοβας – Δερβενίου – Καλυβίων - Παραλογγών – Βερσιτσίου.
γ. Από τη Μηχανοκίνητη Ομάδα Nordmann της περιοχής Δίβρης – Τσιπιανών – Κέρτιζας – Καλυβίων.
δ. Από την ομάδα Kockert της περιοχής Μαζέικων – Κρινοφύτων – Βάλτου – Μαζίου.
ε. Από το 14/999 Λόχο Πεζικού Φρουράς της περιοχής Δούκα – Νεμούτας – Δάρδιζας – Χάνια [Πανόπουλου] μέχρι την αποχώρηση στις 12.12.
6.) Η Ορεινή Ομάδα Lange επιστρέφει ήδη στις 12.12 στις βάσεις από τη συντομότερη οδό.
7.) Ως αντίποινα για τα δολοφονηθέντα μέλη των 1/749 και 5/749 Λόχων Κυνηγών πρέπει να ισοπεδωθούν οι περιοχές Μαζέικα και Καλάβρυτα. Να ισοπεδωθούν επίσης στις ερευνηθείσες περιοχές οι τόποι, στους οποίους οχ συμμορίες αποδεδειγμένα βρήκαν καταφύγιο η κατά τη διεξαγωγή της έρευνας προβλήθηκε αντίσταση και βρέθηκαν όπλα η πολεμοφόδια.

Όλα τα κτήνη των ερευνηθεισών περιοχών, καθώς και εκείνα που θα βρεθούν κατά το δρομολόγιο της επιστροφής να μεταφερθούν από το στράτευμα στις βάσεις.

Επιχείρηση “Stiglitz”
Η βόρεια ομάδα του Αποσπάσματος Glitz έφθασε στη Μοσιά (3 χλμ. ΒΔ της Καστανιάς) και η νότια ομάδα στο Μάτι (3χλμ. ΝΔ της Καστανιάς).

Επιχείρηση «Άρνα»
Το 1/737 Τάγμα Κυνηγών συνεπλάκη με συμμορίες στην Πέτρινα. Καμία απώλεια. Δύο νεκροί του εχθρού.

Η Άρνα κατελήφθη με έφοδο στις 0700, ο πληθυσμός είχε διαφύγει. Στις 1700 προσεγγίσθηκε η Κουρτσούνα με ασθενή ανταλλαγή πυρών.

Επιχείρηση “Walfisch
Έναρξη της εκκαθαριστικής επιχειρήσεως στην περιοχή Παλαιάς και Νέας Επιδαύρου μέσω του ενισχυμένου 11/109 Τάγματος Αναγνωρίσεως. Η επιχείρηση προχωρεί σύμφωνα με το σχέδιο. Εκατό κρατούμενοι Ιταλοί μεταφέρθηκαν με πλοίο από την Πάτρα στον Πειραιά.

10.12.1943 
[ΕΚΘΕΣΗ Νο 2 ΜΑΧΙΜΗΣ ΟΜΑΔΑΣ GNASS Α.Α. 116 Μάχιμη Μονάδα Αναγνωρίσεων Τμήμα Ic, Αριθ. 609/1943, 15.12.1943]

Στις 09:00 η μηχανοκίνητη εμπροσθοφυλακή της Α.Α. 116 Μάχιμης Μονάδας Αναγνωρίσεων Wölfinger προήλασε προς Δίβρη. Μετά την άφιξη, τα τοποθετημένα στη Δίβρη τμήματα του Τμήματος Αναγνωρίσεως διετάχθησαν να μεταβούν στη Μοστενίτσα, για να διενεργήσουν εκεί αποκλεισμό προς Βορρά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας σύσσωμη η Πεδινή Ομάδα της Α.Α. 116 Μάχιμης Μονάδας Αναγνωρίσεων Wölfinger προήλασε προς Δίβρη. Λήψη επαφής με την Ορεινή Ομάδα Lange στις 18:00. Κανένα ιδιαίτερο συμβάν. Ομάδα προελάσεως Kockert: ημέρα αναπαύσεως, παραμονή στα Μαζέικα.
25.1.1937 Παρέα Καλαβρυτινών στα Χιονισμένα Καλάβρυτα (έξι χρόνια πριν την σφαγή τους από τους Γερμανούς)

Σχόλια