Η ανθρωπιστική κρίση στην Αθήνα μέσα από τα στοιχεία της Emfasis

Από το efsyn.gr / Συντάκτης Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος 
Μία προσπάθεια καταγραφής της ανθρωπιστικής κρίσης στην Αθήνα και τις γύρω περιοχές αποτελεί η παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων για τα μέλη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, που συνάντησε στο δρόμο από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014 η ομάδα streetwork της πρωτοβουλίας Emfasis.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομάδας, το 67% των ανθρώπων που ζουν για διάφορους λόγους στο δρόμο είναι άνδρες και το 33% γυναίκες, γεγονός που κατά τα την Κρίστι Δεληγιαννίδου, μέλος της ομάδας που παρουσίασε τα στοιχεία, οφείλεται στην ύπαρξη περισσότερων δομών στήριξης των γυναικών. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν ηλικίες άνω των 51 ετών, με εκείνους μεταξύ 31 και 40 ετών να ακολουθούν και αρκετά περιστατικά να αφορούν ανήλικα παιδιά. Οι εθελοντές της Emfasis συνάντησαν κυρίως αστέγους (37%), εξαρτημένους από ναρκωτικές ουσίες (16%), επαίτες (16%) ανήλικα εργαζόμενα στο δρόμο (12%), όπως και απόρους (12%). 

Οι ομάδες κοινωνικής εργασίας στο δρόμο κατάφεραν να ξανασυναντηθούν με περίπου το 36% των περιπτώσεων, ώστε να ξανασυζητήσουν ή να παρέχουν κάποια παραπάνω βοήθεια. Άλλωστε, ο εντοπισμός αυτών των ανθρώπων στην ίδια θέση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, με τον Τάσσο Σμετόπουλο, επικεφαλής του συγκεκριμένου τμήματος της πρωτοβουλίας να κάνει λόγο για επιτυχία, ακόμα και αν βοηθήσουν στην απομάκρυνση ενός ανθρώπου από το ανασφαλές περιβάλλον του δρόμου. 

«Η ελληνική κοινωνία βιώνει ένα συλλογικό τραύμα που είναι βαθύτερο απ'όσο φανταζόμαστε. Η κρίση βγάζει όλο και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού στο περιθώριο. Έχουμε να παλέψουμε με τη ρατσιστική μισαλλαδοξία που αυξάνεται όπως και τη δυσπιστία του πληθυσμού απέναντι σε κάθε θεσμό. Η αλληλεγγύη και η εθελοντική προσφορά παρέχουν ελπίδα όταν το κράτος πρόνοιας συρρικνώνεται συνεχώς», σχολίασε η Αλεξάνδρα Κορωναίου, καθηγήτρια στο τμήμα ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. «Μέσω του streetwork προσπαθούμε να βοηθήσουμε και να προσεγγίσουμε τους αποκλεισμένους των αποκλεισμένων. Στην Ελλάδα πολλοί οδηγούνται στο δρόμο χωρίς υποστήριξη και οι μόνοι που ασχολούνται είναι κάποιες ΜΚΟ», σχολίασαν μεταξύ άλλων οι Βρετανοί Simon Whitmore και Don Irving, που ήρθαν στη χώρα μας για να παρέχουν τεχνογνωσία στους εθελοντές της κοινωνικής εργασίας στο δρόμο.

Σχόλια