Εικαστικές παρεμβάσεις στο μονοπάτι της αρκούδας


Από το advendure.com / Δημήτρης Τρουπής
Πολλές φορές μιλάμε για τις κάποιες πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το αγωνιστικό τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών. Σίγουρα πάντως οι θετικές είναι πολύ περισσότερες, με σημαντικότερη βέβαια επίπτωση την δυνατότητα που δίνεται στους πεζοπόρους και απλούς ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν αυτά τα μονοπάτια - τα οποία συντηρούνται και σηματοδοτούνται στα πλαίσια των αγώνων - για να κάνουν την βόλτα τους μέσα στην φύση και να νιώσουν την ομορφιά του δάσους και των βουνών της χώρα μας.

Ο αγώνας που διοργανώνει ο Νίκος Καλοφύρης στο Μέτσοβο, το "Ursa Trail" προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, και σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ και ομάδα φοιτητών από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, έκαναν μια πολύ όμορφη εικαστική παρέμβαση στο μονοπάτι της Αρκούδας, γεγονός που είναι πρωτοποριακό σαν ιδέα σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Έτσι λοιπόν, στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο εγκαινιάστηκε την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 η δράση «Εικαστικές παρεμβάσεις στο μονοπάτι της αρκούδας», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με ομάδα φοιτητών από το Εργαστήρι του καθηγητή κ. Γιώργου Χουλιαρά της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

                              

Ο καταξιωμένος γλύπτης Γιώργος Χουλιαράς, μαζί με μια ομάδα τελειοφοίτων και αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ., φιλοξενήθηκαν για δύο βδομάδες στο Μέτσοβο και σ’ αυτό το διάστημα δημιούργησαν πρωτότυπα έργα γλυπτικής κατά μήκος της μικρής χαρτογραφημένης διαδρομής στο βιότοπο της αρκούδας «Στα χνάρια της αρκούδας».

Πρόκειται για εικαστικές παρεμβάσεις που έχουν στόχο, με απλά υλικά, όσο το δυνατόν οικολογικά, να αναδείξουν τη φυσική ομορφιά του τοπίου και να διερευνήσουν τη σχέση του γλυπτού με τον περιβάλλοντα χώρο του δάσους.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες από το Εργαστήρι Γ. Χουλιαρά ήταν οι Ανδρέας Αραπάκης, Ανδρέας Βερναρδάκης, Λέανδρος Ντόλας, Ηλίας Τσώλης και Αντώνης Χαλυβδίδης. 

Μια γεύση των εικαστικών παρεμβάσεων μπορούμε να δούμε από τις πολύ όμορφες φωτογραφίες, ενώ πραγματική εικόνα θα έχουν όλοι οι αθλητές που θα τρέξουν την επόμενη χρονιά τον πολύ δημοφιλή αγώνα του Μετσόβου, αλλά και αυτοί που ως επισκέπτες από εδώ και πέρα θα πεζοπορούν και θα προπονούνται στην διαδρομή.

                                     

                                     

                      

                                     

                            

                             

                              

                                             

                                 

                                 

                                  

                                   

                                                   

Σχόλια