Urban Survivors/ Επιβιώνοντας στο περιθώριο των σύγχρονων πόλεων


Από το www.msf.gr
Σήμερα περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε παραγκουπόλεις, δηλαδή 1 στους 10 ανθρώπους στον πλανήτη. Για πρώτη φορά στην ιστορία, το '09, ο πληθυσμός των πόλεων ξεπέρασε σε αριθμό αυτόν της υπαίθρου.

Οι παραγκουπόλεις του Καράτσι, της Κιμπέρα, του Πορτ ο Πρενς κ.ά. βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση ανθρωπιστικής και ιατρικής κρίσης. Το πρόβλημα των παραγκουπόλεων μπορεί να είναι «αόρατο» στην Ελλάδα, όχι όμως τόσο «εξωτικό».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, παρουσίασαν τη φωτογραφική έκθεση: 'URBAN SURVIVORS, Επιβιώνοντας στo περιθώριο των σύγχρονων πόλεων', στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. 

Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει τόσες ή να έχει καλά κρυμμένες τις φαβέλες της, ωστόσο δεν έχει μείνει ανέγγιχτη από την ανεξέλεγκτη αστικοποίηση. Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με εικόνες εξαθλίωσης κυρίως αστέγων και μεταναστών σε αστικά κέντρα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ως ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση παρεμβαίνουμε σε αστικές ζώνες, σε πάνω από 20 σημεία στον πλανήτη, περιθάλποντας είτε υποσιτισμένα παιδιά στην Ντάκα, είτε θύματα χολέρας και σεξουαλικής βίας στο Πορτ Ο Πρενς, είτε ευάλωτους μετανάστες στο Γιοχάνεσμπουργκ. Φέτος, στη λίστα αυτών ήρθε να προστεθεί και η Αθήνα, όπου περιθάλψαμε αστέγους.

Οι φωτογραφίες του Urban Survivors μας δείχνουν ότι οι αφανείς ήρωες των παραγκουπόλεων τελικά ίσως να μην βρίσκονται τόσο μακριά μας. Όσοι κατορθώσουν να ξεφύγουν από την άθλια χωματερή της πατρίδας τους, και έρθουν να αναζητήσουν στην Ευρώπη ελπίδα, βρίσκουν κι εδώ αποκλεισμό και διακρίσεις. Η Ζουχούρα, ο Τόμας, ο Ντένις και οι υπόλοιποι στις φωτογραφίες του Urban Survivos είναι οι ίδιοι που συναντάμε στα φανάρια, ή που διαβάζουμε στα ψιλά των ειδήσεων πως χάθηκαν διασχίζοντας τον παγωμένο Έβρο. Ο πληθυσμός στις σύγχρονες πόλεις θα συνεχίσει να διογκώνεται με τρόπο αυθαίρετο. Είναι επείγον να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε πριν φτάσει και στη γειτονιά μας. 

Επισκεφθείτε το site www.urbansurvivors.org/en/

Σχόλια