Οι αθλητές της Salomon μιλάνε στο MountainAction (Μέρος B')

Οι αθλητές της Salomon Adam Cambell, Mireia Miró & Julien Chorier μίλησαν στο MountainAction, τον Ιούνιο στα πλαίσια διεξαγωγής της εβδομάδας Kilian's Classik 2012.







Adam Cambell 
Χώρα: Καναδάς
Ετών: 33 


M.A.: Η Salomon Running Team είναι κάτι περισσότερο από μια ομάδα που αποτελείται από αθλητές;
A.C.: Οπωσδήποτε είναι μια εξαιρετική κοινότητα την οποία όλοι μας την βλέπουμε σαν οικογένεια. Όταν συμμετέχουμε μαζί σε αγώνες ναι μεν ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας αλλά ταυτόχρονα στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Η Salomon Running Team δεν αποτελείται μόνο από αθλητές αλλά και από τον μάνατζερ, τους σχεδιαστές των προϊόντων, τους αντιπροσώπους κάθε χώρας, τους διοργανωτές των αγώνων, τους εθελοντές, τους δημοσιογράφους. Είναι όλοι τους κομμάτι αυτής της κοινότητας-οικογένειας.

M.A.: Πως σε επέλεξε η Salomon και πόσα χρόνια ανήκεις στην οικογένεια της;
A.C.: Είμαι στη Salomon εδώ και τρία χρόνια. Η διαδικασία μέσω της οποίας επιλέχθηκα είναι λίγο περίπλοκη. Στον Καναδά συνεργαζόμουν με την εταιριά αθλητικού εξοπλισμού Arc' Teryx η οποία ανήκει στο γκρουπ εταιριών της Armour Sports. Η Salomon μέσω του manager μου άρχισε να μου δίνει δοκιμαστικά κάποια παπούτσια και ρούχα, παρακολουθούσε τους αγώνες μου και σιγά-σιγά ξεκίνησα κι εγώ να συμμετέχω στα camp της. Τελικά έγινα μέλος της.

M.A.: Πως επέλεξες το ορεινό τρέξιμο;
A.C.: Μου αρέσει το τρέξιμο γενικώς. Έχω τρέξει σε αγώνες δρόμου, cross country, έχω αγωνιστεί σε Τρίαθλο. Επίση, ασχολούμαι και με το σκι. Μένω στο Βανκούβερ, στα βουνά, οπότε το θεωρώ εντελώς φυσικό να βλέπω μια κορυφή και να θέλω να βρεθώ εκεί, να απολαύσω τη θέα και τη φύση. Το τρέξιμο είναι ο γρηγορότερος τρόπος να φτάσω στην κορυφή! Μου αρέσει το βουνό! Μου αρέσει το περιβάλλον του βουνού και έτσι απολαμβάνω κάθε ορεινό άθλημα.

M.A.: Ποια είναι η πιο ασυνήθιστη σκέψη που έχεις κάνει κατά την διάρκεια ενός αγώνα;
A.C.: Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποια ασυνήθιστη σκέψη που έχω κάνει. Πιθανότατα η πιο ασυνήθιστη εμπειρία μου ήταν σε έναν αγώνα που συμμετείχα τον περασμένο Μαϊο στην Ιαπωνία, όπου κατά μήκος της διαδρομής ο κόσμος που βρισκόταν εκεί μας επευφημούσε στα Ιαπωνικά! Δεν άκουγες λέξη στα αγγλικά! Το μόνο που ήθελα να ακούσω ήταν κάποιον να φωνάζει στα αγγλικά, έστω και έναν! Ήταν αρκετά ασυνήθιστο για μένα.

M.A.: Πόσες φορές την εβδομάδα προπονείσαι και πόσες ώρες κατά μέσο όρο; 
A.C.: Προπονούμαι γύρω στις 10 με 12 φορές την εβδομάδα, πιθανότατα 2 φορές την ημέρα. Οι ώρες προπόνησης κυμαίνονται μεταξύ 18 και 30 ώρες την εβδομάδα. Συνολικά οι αποστάσεις που καλύπτω ξεκινούν από τα 150χλμ. και μπορεί να φτάνουν και τα 250χλμ. την εβδομάδα. Εξαρτάται πάντα από το είδος του αγώνα για τον οποίο προετοιμάζομαι κάθε φορά.

M.A.: Εάν έπρεπε να επιλέξεις έναν αγώνα μεταξύ 40 και 100 km ποια χιλιομετρική απόσταση θα προτιμούσες να τρέξεις;
A.C.: Πιθανότατα θα διάλεγα έναν αγώνα 80 χιλιομέτρων. Σε έναν τέτοιο αγώνα μπορείς να αναπτύξεις ταχύτητα αλλά ταυτόχρονα έχει και διάρκεια, οπότε έχεις τη δυνατότητα να καλύψεις διαφορετικά είδη πεδίων γεγονός που σε βοηθάει να διατηρήσεις το ενδιαφέρον σου για τον αγώνα. 

M.A.: Μετά το Kilian's Classik ποια είναι τα μελλοντικά αγωνιστικά σου σχέδια;
A.C.: Θα μείνω στην Ευρώπη συνολικά 3 μήνες. Συγκεκριμένα θα μείνω στα Πυρηναία για έναν μήνα και στις Άλπεις για άλλον ένα μήνα. Επίσης, θα κάνω κάποιους αγώνες Skyrunning, κάποιους μικρότερους αγώνες και αργότερα θα ακολουθήσουν κάποιοι αγώνες 80 χλμ και 100 χλμ το φθινόπωρο. Δυστυχώς έχω υποστεί έναν τραυματισμό και ενώ σκόπευα να αγωνιστώ στον UTMB τελικά δεν θα το επιχειρήσω.

M.A.: Επιλέγεις εσύ τους αγώνες στους οποίους θα συμμετάσχεις κάθε χρόνο ή η Salomon;
A.C.: Συνήθως διαλέγω εγώ ο ίδιος τους αγώνες που θα ήθελα να αγωνιστώ. Βέβαια το συζητώ και με τον χορηγό μου γιατί χρηματοδοτεί κάποιους από αυτούς, αλλά γενικά δεν έχω κάποιο πρόβλημα με τις επιλογές που κάνουμε. Δεν μου έχει τύχει ποτέ μέχρι τώρα να τρέξω σε έναν αγώνα στον οποίο δεν ήθελα να συμμετέχω. Δεν υπάρχει κάποιου είδους πίεση, είμαστε όπως είπα και πριν μια οικογένεια.

M.A.: Ποια είναι η συμβουλή σου σε κάποιον που μόλις έχει ξεκινήσει να ασχολείται με το ορεινό τρέξιμο;
A.C.: Για να γίνει κάποιος αθλητής ορεινού τρεξίματος πρέπει να προπονείται οπωσδήποτε σε βουνό. Βασικό πλεονέκτημα για το τρέξιμο στο βουνό είναι να έχει κανείς εύκολη πρόσβαση σε αυτό. Επειδή όμως δεν μένουν όλοι κοντά σε τέτοιου είδους περιοχές καλό είναι να βρίσκουν τρόπους προσομοίωσης με το ορεινό τεραίν, όπως για παράδειγμα να τρέχει σε σκαλοπάτια, ανηφόρες και κατηφόρες και γενικά να προπονείται σε εδάφη με κλίσεις.

M.A.: Ποια πιστεύεις πως είναι τα πλεονεκτήματα του Kilian's Classik;
A.C.: Βασικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι ερχόμαστε σε επαφή με αθλητές από όλο τον κόσμο, αρκετοί από τους οποίους είναι κορυφαίοι στο ορεινό τρέξιμο. Επίσης, μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε τους σχεδιαστές της Salomon, δημοσιογράφους από διάφορες χώρες του κόσμου. Είναι μια γιορτή του ορεινού τρεξίματος, το οποίο λατρεύουμε, σε ένα υπέροχο μέρος στο Font Romeu. Ευχαριστούμε τον Kilian, ο οποίος προσφέρει τόσα πολλά στο άθλημα, στηρίζοντάς τον με τη συμμετοχή μας σε αυτή τη διοργάνωση. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για αυτόν.

Mireia Miró
Χώρα: Ισπανία
Ετών: 24 


M.A.: Η Salomon Running Team είναι κάτι περισσότερο από μια ομάδα που αποτελείται από αθλητές;
Μ.Μ.: H Salomon είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια. Συγκεντρώνει αθλητές που τρέχουν διαφορετικές αποστάσεις ο καθένας που κυμαίνονται μεταξύ 20 και 100 χιλιομέτρων. Κάθε χρόνο βρισκόμαστε μεταξύ μας σε διοργανώσεις της Salomon, όπως γίνεται και εδώ στο Font Romeu για το Kilian's Classik. Υπάρχει πολύ καλή σχέση μεταξύ μας.

M.A.: Πως σε επέλεξε η Salomon και πόσα χρόνια ανήκεις στην οικογένεια της;
Μ.Μ.: Έπαιξε σημαντικό ρόλο η πολύ καλή φιλική μου σχέση με τον Kilian. Ήμασταν συμφοιτητές εδώ στο Font Romeu για τρία χρόνια. Ήταν αυτός ο οποίος με προέτρεψε να δοκιμάσω το ορεινό τρέξιμο και πίστεψε πως θα τα πάω πολύ καλά. Ξεκίνησα την αθλητική μου σταδιοδρομία με το ορειβατικό σκι οπότε ένα καλοκαίρι με συμβούλεψε να δοκιμάσω και το ορεινό τρέξιμο. Έτσι λοιπόν τα πρώτα τρία καλοκαίρια έτρεχα μόνη μου χωρίς χορηγό και δύο χρόνια πριν η Salomon μου πρότεινε να ενταχθώ στην ομάδα της. Στην αρχή αρνήθηκα γιατί έτρεχα μόνο για τη δική μου ευχαρίστηση, για διασκέδαση. Στη Salomon ανήκαν τόσο σπουδαίοι αθλητές και δεν ήθελα να πιεστώ αλλά ούτε και να συμβιβαστώ κάνοντας αγώνες το καλοκαίρι έχοντας και το σκι τους χειμερινούς μήνες στο οποίο ήθελα να δώσω περισσότερο βάρος. Πέρυσι μου έκαναν ξανά πρόταση και τελικά τους απάντησα θετικά και έτσι ανήκω ταυτόχρονα στην Salomon Ισπανίας και στην Salomon International.

M.A.: Ποια είναι η πιο ασυνήθιστη σκέψη που έχεις κάνει κατά την διάρκεια ενός αγώνα;
Μ.Μ.: Σκέφτομαι πως θέλω να τερματίσω! (γέλια) Πριν τον αγώνα σκέφτομαι ότι θέλω να τρέξω και κατά τη διάρκεια πως θέλω να τερματίσω! Για μένα αυτή είναι η πιο ασυνήθιστη σκέψη! Μου αρέσει πάρα πολύ να τρέχω αλλά μερικές φορές θέλω να φτάσω γρήγορα στον τερματισμό!

M.A.: Πόσες φορές την εβδομάδα προπονείσαι και πόσες ώρες κατά μέσο όρο; 
Μ.Μ.: Προπονούμαι 6 ημέρες την εβδομάδα. Εξαρτάται βέβαια και από την εποχή αλλά και από τον αγώνα για τον οποίο προετοιμάζομαι. Ο μέσος όρος προπόνησης είναι γύρω στις 15 με 20 ώρες την εβδομάδα ενώ όταν είμαι σε περίοδο αποθεραπείας είναι γύρω στις 8 με 12 ώρες.

M.A.: Εάν έπρεπε να επιλέξεις έναν αγώνα μεταξύ 40 και 100 km ποια χιλιομετρική απόσταση θα προτιμούσες να τρέξεις;
Μ.Μ.: Θα διάλεγα έναν αγώνα 20 χιλιομέτρων! Μου αρέσουν οι μικροί αγώνες λόγω ταχύτητας. Οι μεγάλοι αγώνες μου μοιάζουν βαρετοί, τρέχεις και τρέχεις… Θα ήθελα φέτος να συμμετάσχω σε έναν μεγάλο αγώνα αλλά φοβάμαι πως θα βαρεθώ... Στα 20χλμ. υπάρχει η ταχύτητα τόσο στην εκκίνηση όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα που μου αρέσει πιο πολύ. 

M.A.: Μετά το Kilian's Classik ποια είναι τα μελλοντικά αγωνιστικά σου σχέδια;
Μ.Μ.: Το χειμώνα θα ασχοληθώ πιο πολύ με το ορειβατικό σκι και λιγότερο με το τρέξιμο. Θα ήθελα να αγωνιστώ τον Ιούλιο στον αγώνα Dolomites SkyRace® και στο Vertical Kilometer®. Θα είναι οι πρώτοι αγώνες ορεινού τρεξίματος στους οποίους θα λάβω μέρος μετά από αρκετό καιρό απουσίας. Αργότερα θα δούμε, εξαρτάται και από το γόνατό μου. 
(Η Mireia Miró τερμάτισε τρίτη στον αγώνα Dolomites SkyRace® 2012 με χρόνο 2:30:08 ενώ στον Vertical Kilometer® 2012 τερμάτισε στην 2η θέση με χρόνο 42:45). 

M.A.: Επιλέγεις εσύ τους αγώνες στους οποίους θα συμμετάσχεις κάθε χρόνο ή η Salomon;
Μ.Μ.: Συνήθως μας προτείνει κάποιους αγώνες η Salomon και οι αθλητές επιλέγουν κάποιους από αυτούς. Εξαρτάται τι ταιριάζει και σε κάθε αθλητή. Πάντως τους επιλέγουμε από κοινού, υπάρχει συννενόηση μεταξύ μας. Όταν τρέχεις το κάνεις επειδή σου αρέσει και όχι επειδή πρέπει, αλλιώς δεν γίνεται. Για μένα η πορεία μου στη Salomon μόλις ξεκίνησε οπότε προβλέπονται αρκετοί αγώνες για να διαλέξω στο εγγύς μέλλον. 

M.A.: Ποια είναι η συμβουλή σου σε κάποιον που μόλις έχει ξεκινήσει να ασχολείται με το ορεινό τρέξιμο;
Μ.Μ.: Πανω απ' όλα να το διασκεδάζει!

M.A.: Ποια πιστεύεις πως είναι τα πλεονεκτήματα του Kilian's Classik;
Μ.Μ.: Είναι η επαφή με συναθλητές υψηλού επιπέδου από όλο τον κόσμο και οι γνώσεις που αποκτούμε πάνω στο ορεινό τρέξιμο σε συνεργασία με τους ανθρώπους της Salomon.

Julien Chorier
Χώρα: Γαλλία
Ετών: 32 


M.A.: Η Salomon Running Team είναι κάτι περισσότερο από μια ομάδα που αποτελείται από αθλητές;
J.C.: Ναι, φυσικά. Είναι κάτι παραπάνω, είναι μια ομάδα που αποτελείται από πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους, με διαφορετικό αντικείμενο και η οποία εξελίσσεται συνεχώς. Είμαστε μια πολυμελής διεθνή οικογένεια! 

M.A.: Πως σε επέλεξε η Salomon και πόσα χρόνια ανήκεις στην οικογένεια της;
J.C.: Ανήκω στην ομάδα της Salomon εδώ και τρία χρόνια. Με επέλεξαν μετά τον αγώνα UTMB, δεν ήμουν τόσο γρήγορος (γέλια) αλλά διαθέτω αντοχή!

M.A.: Πως επέλεξες το ορεινό τρέξιμο;
J.C.: Το πάθος μου είναι τα βουνά. Μου αρέσει να περπατάω, να τρέχω και να τα εξερευνώ. Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσεις στην κορυφή είναι το τρέξιμο!

M.A.: Ποια είναι η πιο ασυνήθιστη σκέψη που έχεις κάνει κατά την διάρκεια ενός αγώνα;
J.C.: Σε έναν μεγάλο αγώνα μετά από τα 20 χλμ είμαι πολύ κουρασμένος και σκέφτομαι ότι είναι πολύ δύσκολο να πάω στα 60 χλμ. Μετά όμως ο αγώνας γίνεται ultra και μου είναι πιο εύκολο να τον βγάλω. 

M.A.: Πόσες φορές την εβδομάδα προπονείσαι και πόσες ώρες κατά μέσο όρο; 
J.C.: Προπονούμαι 10 με 12 φορές την εβδομάδα αλλά δεν τρέχω πολλά χιλιόμετρα, γύρω στα 15 κατά μέσο όρο κάθε φορά. Επίσης, προπονούμαι και με ποδήλατο.

M.A.: Εάν έπρεπε να επιλέξεις έναν αγώνα μεταξύ 40 και 100 km ποια χιλιομετρική απόσταση θα προτιμούσες να τρέξεις;
J.C.: Μου αρέσουν οι αγώνες πολλών χιλιομέτρων και μεγάλης διάρκειας οπότε θα επέλεγα αυτόν των 100 χιλιομέτρων.

M.A.: Μετά το Kilian's Classik ποια είναι τα μελλοντικά αγωνιστικά σου σχέδια;
J.C.: Θα λάβω μέρος στον UTMB 2012 στα τέλη Αυγούστου.

M.A.: Επιλέγεις εσύ τους αγώνες στους οποίους θα συμμετάσχεις κάθε χρόνο ή η Salomon;
J.C.: Συνήθως τους επιλέγουμε σε συνεργασία με την Salomon. 

M.A.: Ποια είναι η συμβουλή σου σε κάποιον που μόλις έχει ξεκινήσει να ασχολείται με το ορεινό τρέξιμο;
J.C.: Η απλότητα. Παλιότερα ασχολήθηκα και με το ποδήλατο αλλά με το τρέξιμο είναι διαφορετικά. Δεν χρειάζεσαι υπερβολικό εξοπλισμό. Παίρνεις μόνο ένα ζευγάρι καλά αθλητικά παπούτσια και μπορείς να τρέξεις παντού και σε συνθήκες παντώς καιρού, νύχτα ή μέρα. 

M.A.: Ποια πιστεύεις πως είναι τα πλεονεκτήματα του Kilian's Classik;
J.C.: Είναι ένα μεγάλο event που έχει την τύχη να την μοιράζεται ολόκληρη η οικογένεια της Salomon. Για μένα είναι η πρώτη φορά στο Font Romeu. Είναι ένας πολύ ευχάριστος προορισμός. Επιπλέον είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλους μας να προπονηθούμε μαζί, να ενημερωθούμε για το άθλημά μας και να γίνουμε καλύτεροι. Είναι πολύ σημαντικό γεγονός. 

Πηγή: www.mountainaction.info
Συνεντεύξεις: Μπάμπης Γκιριτζιώτης, Νίκος Κωστόπουλος 
Επιμέλεια ερωτήσεων: Βαγγέλης Ψυχογυιός
Μετάφραση-επιμέλεια: Έλενα Γκαντώνα
Φωτογραφίες: Μπάμπης Γκιριτζιώτης / www.go-mrp.com


Σχόλια