Καρκίνος του δέρματος ανιχνεύθηκε πρώτη φορά σε ψάρια

Αν εξακολουθείτε να διατηρείτε επιφυλάξεις σχετικά με την επικινδυνότητα του ήλιου σκεφτείτε αυτό: σύμφωνα με τους επιστήμονες ακόμα και τα ψάρια εμφανίζουνκαρκίνο του δέρματος λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Η διαπίστωση ότι το 15% του πληθυσμού της πέστροφας στονΜεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλοτης Αυστραλίας πάσχει από καρκίνο του δέρματος έγινε εντελώς τυχαία.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών της Αυστραλίας μελετούσαν τα θηράματα των καρχαριών στην περιοχή και κυρίως τις πέστροφες των κοραλλιών.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους έβλεπαν συνεχώς περίεργα μαύρα σημάδια στο δέρμα των ψαριών, που κανονικά θα έπρεπε να έχουν λαμπερό πορτοκαλί χρώμα.

Έτσι ζήτησαν τη βοήθεια Βρετανών ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Newcastle, που μελετούσαν τις ασθένειες των κοραλλιών στο πλαίσιο αποστολής στην περιοχή.

Η αρχική εκτίμηση των ερευνητών ήταν ότι τα μαύρα σημάδια οφείλονταν σε κάποια μόλυνση, ωστόσο τελικά δεν βρέθηκαν παθογόνα μικρόβια στα ψάρια.

Έτσι έκοψαν τον ιστό των ψαριών σε πολύ λεπτές φέτες και τον εξέτασαν κάτω από το μικροσκόπιο, με αποτέλεσμα να ανακαλύψουν κάποιους σχηματισμούς που έμοιαζαν με όγκους.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες συνέκριναν τα δείγματά τους με ψάρια που απέκτησαν, τεχνητά, μελάνωμα, στο πλαίσιο εργαστηριακών πειραμάτων.

Τα δείγματα ήταν πανομοιότυπα, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι πέστροφες των κοραλλιών προσβάλλονται από καρκίνο του δέρματος λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One.

Πηγή: www.enet.gr

Σχόλια